Αγωνία, οργή, αμηχανία αλλά και θέληση να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη καταστροφή του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα εξέφρασαν οι παραγωγοί επτά εκλεκτών ελληνικών προϊόντων σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ. Το κρασί, η μπύρα, η μαστίχα, ο κρόκος, το κρέας, το γάλα και το ελαιόλαδο εκπέμπουν SOS
Ο
Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος Μαστιχοπαραγωγών Χίου
|
Της Κική Τριανταφύλλη
Τα τελευταία χρόνια παράγονται στην Ελλάδα
εκλεκτά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η προχειρότητα όμως με
την οποία αντιμετωπίζει το κράτος τον πρωτογενή τομέα καθώς και τα νέα εμπόδια
που βάζει η κυβέρνηση, κυρίως με την επιβολή νέων φόρων, οδηγούν την
ελληνική παραγωγή με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκτονία. Πώς όμως είναι
δυνατόν τόσο σπουδαίοι παραγωγοί προϊόντων όπως το κρασί, η μπύρα, η μαστίχα, ο
κρόκος, το κρέας, το γάλα και το ελαιόλαδο να μην μπορούν να προτείνουν
λύσεις στα προβλήματα; Λύσεις υπάρχουν αλλά δεν εισακούονται, λένε οι ίδιοι,
υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν δεν δοθούν άμεσα ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην
Ελλάδα θα οδηγηθεί στην αυτοκτονία. Μπορείτε να φανταστείτε κάτι
χειρότερο για τη χώρα μας;
Δυστυχώς αυτή η καταστροφική πορεία άρχισε
ήδη όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εκπρόσωποι των
παραγωγών στην εκδήλωση με θέμα: «Τα προϊόντα μας υπό διωγμό. Και όμως
υπάρχει λύση!» την οποία οργάνωσε το Ποτάμι.
Η έκκληση την οποία απηύθυναν προς την
κυβέρνηση και το κράτος ήταν λιτή και σαφής: «Αφήστε μας να
παράγουμε, αφήστε μας να δουλέψουμε». Ανέφεραν ότι με τα νέα μέτρα επιβάλλονται
ακόμα μεγαλύτεροι φόροι σε αυτούς που πληρώνουν ήδη ενώ δεν αγγίζεται η
παράνομη διακίνηση προϊόντων και του χύμα (π.χ. κρασιού, τσίπουρου και
ελαιολάδου) πράγμα το οποίο θα ενταθεί όπως συμβαίνει πάντα με την επιβολή
μεγαλύτερης φορολογίας ενώ υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να τελειώσει η
εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού και όλα τα προϊόντα να αναγράφουν τον τόπο
παραγωγής τους. Την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, πρέπει εξάλλου να απαιτήσει
και ο καταναλωτής. Ζήτησαν τέλος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να καθίσουν
όλοι, εκπρόσωποι των παραγωγών, της αγοράς, της κυβέρνησης και της Βουλής.
Γιατί το ζήτημα μας αφορά όλους.
«Μπλέξαμε άσχημα»
«Μπλέξαμε άσχημα χωρίς να το καταλάβουμε σε
ένα κυκεώνα πολύ δύσκολο» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού
Οίνου Γιώργος Σκούρας και ανέφερε τα αποτελέσματα της πρώτης κλαδικής
μελέτης για την οινοποιία μετά την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου
Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο ως
ισοδύναμο μέτρο για τα προαπαιτούμενα για την καταβολή δόσης δανείου.
Οι επιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί τους πρώτους, κιόλας, μήνες της
εφαρμογής του είναι δυσμενείς πράγμα πολύ σημαντικό αφού δείχνει τι θα συμβεί
και σε άλλους κλάδους. Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000
αμπελουργοί, περισσότερα από 700 οργανωμένα οινοποιεία, 20.000 εργαζόμενοι
άμεσα στο χώρο της οινοποιίας και εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από
την παραγωγή και την εμπορία οίνου (φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες
προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες).
Η
μέση πτώση εσόδων στον τομέα του κρασιού εντοπίζεται στο 20%, υπάρχουν
περιπτώσεις οινοποιών που εμφανίζουν απώλειες τζίρου της τάξης του 60% ενώ
πολλές μονάδες δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής του Ειδικού Φόρου καθώς η
ρευστότητά τους διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα
παρατηρείται αύξηση στη διακίνηση ποσοτήτων από παράνομα δίκτυα προϊόντων.
«Είναι ένα μέτρο κοινωνικά καταστροφικό, αυτού του είδους οι φόροι δεν δείχνουν
από την αρχή αυτό που συμβαίνει αλλά πολύ αργότερα» τόνισε ο κύριος Σκούρας που
ανέφερε ακόμη ότι οι οινοποιοί ετοιμάζονται τώρα να πάνε στον τρύγο, οι μισοί
προσπαθώντας να φτιάξουν ένα καλό κρασί και οι άλλοι μισοί πιέζοντας τις τιμές
για να αντέξουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.